Hír archívum
Éjszakai, katasztrófavédelmi gyakorlat volt Normafán.
A gyakorlaton szimulált katasztrófahelyzet, a 2014 decemberi ónos esőhöz hasonló. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület, a műszaki mentést, és elsősegélynyújtást, valamint az együttműködőkkel való közös munka koordinálását, közös kommunikációt tűzte ki célul, mint fő gyakorolandó tevékenységek.
Ehhez mi polgárőrség kapcsolódunk a saját alap feladataink gyakorlásával (forgalomirányítás; vezetési pont őrzési feladatok; vezetési pont, bázis beléptetések kezelése; a beavatkozó műszaki mentők, és elsősegélynyújtók munkavégzési területének a biztosítása, a terület zárása).


A Hegyvidéki Polgárőrség irodájának avatóünnepsége, a Hajnóczy utca 16-ban
Március 5.-én 17 órakor, Pokorni Zoltán Polgármester Úr ünnepélyesen felavatta, a hegyvidéki polgárőrök bázisát. A bázis pihenő és gyülekezőhelyként szolgál a szolgálatban levő pogárőr járőr számára. Későbbiekben a Természet és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület, mint a helység gazdája, programokat is szervez a bázison a lakosság számára, természetismereti és közbiztonsági témákban.


Rendőrség által kőrözött személy elfogása járőr szolgálat közben
November 12.-én este került sor a Szent János kórház területén egy rendőrséggel közös járőrözésre. Az akcióban az egyesület négy polgárőre, és két rendőr vett részt. Az akció alatt sikerült a rendőröknek letartóztatni egy körözés alatt álló személyt, polgárőreink aktívan támogatták a hatósági személyek munkáját, ennek eredménye a sikeres akció.


Élőhelykezelés a Normafán és egy új Madár odú telep létrehozása
November 14.-én szombaton Iskolai Közösségi Szolgálat keretében diákokkal közösen élőhelykezelést végzünk a Normafánál. Szakemberünk részt vesz a kaszálásban is (a DINPI természetvédelmi őrszolgálat és a Normafa Park szakmai útmutatásával - helyszín megjelölése) az új motoros kaszánkkal és a védett gyepekről gyűjtjük össze kézi erővel (gereblyével) a lekaszált füvet a diákok bevonásával. Nagyon fontos, hogy a kaszálásokat, a lekaszált fű begyűjtését a természetvédelmi szempontok figyelembevételével végezzük.


Az ónos eső katasztrófa után megritkult az odvas fák száma a Normafa környékén. A Normafa Park Intézménnyel közösen egy új madár odútelep kialakítását kezdjük meg szombaton. Tavasszal egy lakossági akció keretében önkéntesek és Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítő diákok segítségével elkészült 30 db b típusú madárodú, ezeket fogjuk kihelyezni most. A jövőben tervezzük a telep bővítését is.


Elektronikai hulladék gyűjtés
A Pagony utcai élelmiszerbolt mellett 8 órától 12 óráig november 14.-én szombaton a kerületi lakosok leadhatják az elektronikai hulladékot (rossz TV, stb.) Polgárőreink segítenek a program lebonyolításában.
Élőhelykezelés

Március 21.-én és 28.-án iskolai közösségi szolgálat keretében 5 budapesti gimnázium diákjaival élőhely kezelési feladatokat végeztünk a Normafa környékén. A tavalyi ónos eső katasztrófa miatt még sok helyen letört faágak zárják el a turista utakat, illetve a védett gyepekre is bedőlt sok fa, leszakadtak ágak. Olyan helyeken dolgoztunk, amiket munkagéppel nem lehet megközelíteni természetvédelmi okokból (sérülnének a gyepekben élő lágyszárú növények, és az erdő aljnövényzete), ugyanakkor szükséges a letört ágak egy részének eltávolítása.
Április elején további két alkalommal fogunk még hasonló munkát végezni.
-------------------------------------------------------------------------------------------


Elismerés - Hegyvidék Közbiztonságáért díj

Büszkék vagyunk Pálóczi Dániel polgárőr tagtársunkra bátor magatartásáért, és gratulálunk a Hegyvidéki elismeréshez!
-------------------------------------------------------------------------------------------


Önvédelmi oktatás

Múlt hét szombaton (2015.03.07.) a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetése jóvoltából a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tagjai önvédelmi oktatáson vehettek részt.
Az oktatást a Budavári Polgárőrség egyik tagja Farkas Attila közelharc oktató, a Hegyvidéki Rendészet munkatársa tartotta. A foglalkozáson részt vevők ízelítőt kaphattak a különböző fogások elhárításából, kivédéséből, szükség szerinti visszatámadás ismereteiből.-------------------------------------------------------------------------------------------


KÖSZ! program indulása

2015.02.10.-én a indítottuk a Sas-hegyi Arany János Gimnázium 9. osztályos diákjaival egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretében a 2014-es évben meghirdetett KÖSZ! programot, amely az Új Európa Alapítvány pályázatán Iskolai Közösségi Szolgálatok támogatására jött létre.


2015.02.28.-án a Sas-hegyen élőhely kezelésére került sor többek között az Arany János Gimnázium 9. és 10. osztályos diákjai segítségével. A munkavezető az egyesület tagja, polgárőr, valamint polgári természetőr, aki szakmailag segítette a fiatalokat munkájukban.-------------------------------------------------------------------------------------------


Előadás


Botfalvai Zsolt előadást tart "Gyakorlati természet és környezetvédelem" témában a XII. kerületi Böszörményi úton található Hegyvidék Kulturális Szalonban.
Időpontja: március 4. délután 2-től 4-ig.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


-------------------------------------------------------------------------------------------


Polgárőrök sílécen


Hétvégenként a Hegyvidéki Önkormányzat kérésére polgárőr szolgálatot látunk el a Normafán és környékén.
A nagy hóra való tekintettel a síző tagtársak sílécet csatoltak, és így biztosították a sípályák környékének rendjét.


-------------------------------------------------------------------------------------------


Természetismereti előadás sorozat a Kulturális szalonban

Február 4.-én 14 órakor került sor a XII. kerületi Kulturális szalonban - a természetismereti előadás sorozat keretében - A Tüskevár élővilága című előadásra, amit Botfalvai Zsolt tagtársunk tartott meg. Nagy sikert aratott a hallgatóság körében az interaktív előadás.

-------------------------------------------------------------------------------------------Az ónos eső okozta hatalmas pusztítás miatt a Normafa környéki erdők életveszélyesek. A terület hatóságilag le van zárva

Polgárőrként feladatunk, az életveszélyes állapotokról a lakosokat tájékoztatni, a területet zárni.
Kérünk mindenkit ne menjen be a területre!


További képek itt.

KÖSZ! Program - sikeres pályázat

KÖZÖSSÉGI TERMÉSZETVÉDELEM címmel sikeresen pályáztunk a Sas-hegyi Arany János Gimnáziummal közösen az Új Európa Alapítvány pályázatán Iskolai Közösségi Szolgálatok támogatására


A programot 2015.01.15 és 11.30 között fogjuk megvalósítani a Sas-hegyi Arany János Gimnázium 9. osztályos diákjaival.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Ebben az évben emlékezünk Herman Ottó halálának 100. évfordulójára

----------------------------------------------------------------------------------------------
Gondolatébresztő írás a fehér akácról Tovább az íráshoz
----------------------------------------------------------------------------------------------


Természetismereti előadás sorozat a Kulturális szalonban

A következő előadásra december 3.-án 14 órakor kerül sor a XII. kerületi Kulturális szalonban.
Az előadás címe: Vizes élőhelyek élővilága
Időpont: december 3. (szerda) 14 óra
Helyszín: Kulturális szalon XII. kerület Böszörményi út 34/A

A program sorozatról szóló plakát:Mindenkit várunk szeretettel!

Önkéntes munka lehetőség - szemétszedési akció

A FÖRI (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) Természetvédelmi Őrszolgálatának felhívása

Október 11.-én szombaton szemétszedési akció lesz természetvédelmi területen és várjuk az önkénteseket.

A feladat szemétszedés a Felsőrákosi réteken.

Kezdés: 2014.10.11. 9 óra

Megközelítés: 67-es busszal a Túzok u. megállónál kell leszállni és a Túzok utcán besétálni.

Gyülekezési pont a Túzok u. Rákos patak találkozásánál a hídon lesz.
Kesztyűt kérlek hozzál, mert nem lesz biztosítva!

Befejezés: kb. 14 óra

Bővebb információért keressétek Botfalvai Zsoltot (06-30-621-2277, email: -Email-).


Mindenkit várunk szeretettel!


Muskátli mindenkinek
Hegyvidéki NAGYtakarítás


Április 22. - Föld napi rendezvény a Sas-hegyen

A Föld Napján április 22.-én kedden Etter Dénes tagtársunk (polgári természetőr / polgárőr / sas-hegyi szakvezető) is vezet túrákat a Sas-hegy tanösvényen, előadást tart. Ajánljuk nektek, az eseményt, aki teheti vegyen részt rajta, érdekes lesz!

helyszín: Sas-hegyi Látogatóközpont (XI. Budapest, Tájék u. 26.)

Kerületi segítség a Természetvédelmi Polgárőrségnek

Többek között eszközfejlesztéssel segíti a Hegyvidéken működő Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület munkáját az önkormányzat.Az együttműködés keretében Pokorni Zoltán polgármester zseblámpákat, elektromos fáklyákat, láthatósági mellényeket, illetve a kerület címerével ellátott karjelzéseket adott át a polgárőrségnek.
Februári séta a Sas-hegyen

Már közelít a márciusi nyitás a Sas-hegy természetvédelmi területen, de most még alszik a természet. Mégis elmondhatjuk, hogy a terület mindig kínál valami szépet, érdekeset, a gyönyörű kilátáson kívül is.
Ma nekivágtam egy sétának, mint a DINPI polgári természetőre, azzal a gondolattal, hogy a bejáráskor szokásos ellenőrzésen túl, meglesem a tavasz első jeleit, vagy ha találok, a télutó üzeneteit.Kellemes, tavaszt ígérő időben indultam el és bejártam a hegyet délről ölelő szoknyaerdőt, amit a tanösvényről csak madártávlatból láthat a látogató. Előző napon kísértem az Országos Madártani Egyesület három tagját erre, akik az erdőben elhelyezett fészkelő odúkat ellenőrizték, megvan e mind a 20db. amit ide telepítettek. Az odúkról annyit, hogy szén és kék cinkék számára készültek, és örömünkre, 15 odúban megtalálták a tavalyi fészket. Ezt kora tavasszal, mielőtt megindul a fészkelési időszak, ki kell takarítani, mert a régibe nem raknak új fészket a cinkék.
A sűrű bokor erdő fiatal fáiban nem képződnek fészekrakásra alkalmas üregek, így a fészkelést a mesterséges odúk teszik lehetővé számukra.
Mai sétámra nem felejtettem el magamhoz venni a fényképező gépemet. Örültem is neki, mert a sűrű bokrok között, ahol télen még levélzet nélkül is kevés a fény, valami szépet és szokatlant vettem észre. A gyenge tél, a komoly és hosszantartó fagyok hiánya változásokat hoz a természetben. Én negyven éve járom már a Sas-hegyet, de ilyen széprajzú és nagyra nőtt zuzmót még nem találtam itt, mint amit most megláttam. Pár méterrel odébb, már a tavasz első hírnökeként, az aranycserje bokron fedeztem fel már kinyílt virágot. Mindkét ritkaságot lefényképeztem.

Rendellenességet csak egy helyütt találtam. A Természetvédelmi Területet védő kerítést, egy helyen megrongálták. Ezt jelentenem kell a terület kezelőjének. A laikus, főként az illegálisan a területre lépő, nem is tudja elképzelni, milyen kárt tud okozni a védett, vagy szigorúan védett növényekben taposással. Sok védett növény az utolsó jégkorszak, vagyis több mint tízezer éve él itt háborítatlanul. Nem érdemlik meg, hogy egy óvatlan betolakodó, egy rossz lépésével elvegye az életüket. A lábi bokorerdő sok cserjéje készül már a közeledő tavaszra. Ilyenkor először csak a rügyek, és a vékony hajtások színe változik meg. Felülről nézve az addig egyöntetű szürkés szín megváltozik és a barna különböző, és a vöröses árnyalatok válnak uralkodóvá. Különösen jól látszik a vörösgyűrű sombokrok ágain a kivörösödés, ami a közeledő tavasz első jele.Az alsó úton végigmenve, elhatároztam, hogy megnézem azt a helyet, ahol már évek óta az első leánykökörcsin virágot szoktam megtalálni. Nem gondoltam arra, hogy már kinyílt virágot látok, de abban reménykedtem, hogy már nagy bimbókat lelek. A leánykökörcsin az első, talán az egyik legszebb virága a tavasznak és a Természetvédelmi Területnek. Előfordul, hogy hófoltok között, fagyos időben is kinyílik. A virágokat ugyanis sűrű szőrzetből álló bunda védi a hidegtől. Nagy volt az örömöm, mikor a kökörcsin „fészekben” több, már szépen telt bimbót találtam. Természetesen ezt is lefotóztam, és a többi képpel együtt csatolom írásomhoz, ezzel is kedvet szeretnék hozni minden kedves érdeklődő olvasónak a személyes, és mindig élményt adó látogatásra.Budapest, 2014-02-10
Etter Dénes polgári természetőr


Február 11. kedd - Előadás: Madárbarát kert

Február 11.-n kedden, 19:00-20:00-ig diavetítéses ismeretterjesztő előadást tartunk a Jókai Klubban (cím: 1121 Hollós út 5.).
Az előadás címe: Madárbarát kert
Előadó: Botfalvai Zsolt polgári természetőr / polgárőr

Taggyűlés, tagtoborzás - Február 11. kedd 18 órától

Várjuk új tagok jelentkezését!
Helyszín: az Egyesület székhelye - Jókai Klub (cím: 1121 Hollós út 5.)

Január 14. kedd - Előadás: Téli madárvédelem

Január 14.-n kedden, 19:00-20:00-ig diavetítéses ismeretterjesztő előadást tartunk a Jókai Klubban (cím: 1121 Hollós út 5.).
Az előadás címe: Téli madárvédelem
Előadó: Botfalvai Zsolt polgári természetőr / polgárőrJanuár - Szalagavató biztosítás

A Tamási Áron Iskola felkérésére egyesületünk tagjai segítettek a MOM Kulturális Központban megrendezett Szalagavató biztosításában.

-------------------------------------------------------------------------------------------

2013. évi HÍREK


December 12. Előadás: Vizes élőhelyek és ártéri erdők élővilága

December 12.-n csütörtökön, 19:00-20:00-ig diavetítéses ismeretterjesztő előadást tartunk a Jókai Klubban (cím: 1121 Hollós út 5.).
Az előadás címe: Vizes élőhelyek és ártéri erdők élővilága
Előadó: Botfalvai Zsolt polgári természetőr / polgárőrDecember 12. TAGGYŰLÉS 18:00-19:00 - Jókai Klub

Minden tagot és érdeklődőt szeretettel várunk!

A rossz idő ellenére sikeres volt a TeSzedd a Hegyvidéken

A szakadó eső ellenére sikeres volt a TeSzedd a Hegyvidéken!Köszönet minden Önkéntesnek, és külön köszönet a Than Károly ÖKO Iskola minden tanulójának és tanárainknak, akik eljöttek, segítettek a szemét gyűjtésben! A TeSzedd akciót a Hegyvidéken 4 helyszínre hirdettük meg: Rácz Aladár út 151. és 178. sz, Zugligeti út 64., Apor Vilmos tér 26..
Az akcióban Egyesületünk részéről szervezőként, és szemétgyűjtőként 9 fő vett részt.
A 4 helyszínen megjelent önkéntesek száma összesen: 85 fő
Az összegyűjtött, bezsákolt hulladék: 95 zsák

További képeket, a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Szeptember 12. Előadás: Polgári természetőrök szerepe a természetvédelemben

Szeptember 12.-n csütörtökön, 19:00-20:00-ig diavetítéses ismeretterjesztő előadást tartunk a Jókai Klubban (cím: 1121 Hollós út 5.).
Az előadás címe: Polgári természetőrök szerepe a természetvédelemben
Előadó: Woynárovich András polgári természetőr / polgárőr

Árvízi védekezés - egyesületünk tagjai is segítenek

Egyesületünk tagjai szerda (06.05.) óta minden nap különböző feladatok teljesítésével segítenek az árvíz elleni budapesti védekezésben. Közös feladat ellátás a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Budapesti Vízirendészeti Rendőrőrs rendőreivel, homokzsákolás a Margitszigeten, terület zárások, forgalomirányítás, járőrözés az újpesti és óbudai Dunához közeli kritikus szakaszokon.További képeket, a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Polgárőr tagtársunk főkapitányi elismerésben részesült

Fodor Gábor, Egyesületünk tagja, a rendőrség és a polgárőrség együttműködése érdekében kifejtett munkájáért Budapest rendőrfőkapitányi elismerésben részesült.

Elismerő oklevél a Fővárosi Katasztrófavédelmi IgazgatóságtólA fenti oklevéllel köszönte meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2013 márciusi rendkívüli időjárási körülmények között nyújtott segítségünket. A BPSZ által koordinált akcióban - más BPSZ tagegyesületek mellett - Egyesületünk polgárőrei is részt vettek.

Április 27. - Denevér utcai gyepfolt TT. élőhelykezelés

Április 27.-én szombat délután a Than Károly ÖKO Iskola kilencedikes diákjaival élőhelykezelést végeztünk a XII. kerületi Denevér utcai gyepfolt természetvédelmi területen (TT.) A terület egy egy hektáros meredek hegyoldal dolomit sziklagyep valamint karszt bokor erdő növénytársulásokkal.A feladat az illegálisan lerakott nagy mennyiségű zöld hulladék kihordása volt a védett gyepből. Az érdeklődő helyi lakosokat tájékoztattuk arról miért káros a területen élő növények számára, ha kihordják és ledobálják a hegyoldalon a levágott füvet, ágakat... arról nem is beszélve, hogy ez milyen mértékben elcsúfítja a környezetet.
Az eseményen készült további képeket, a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek
Az eseményre kilátogatott a Hegyvidék újság riportere is, a cikk itt érhető el.

Május 1. - Tájtörténeti túra a Sas-hegyen

Május 1. szerdán, 11:00-12:30 illetve 13:00-14:30 óra között Tájtörténeti túra volt a Sas-hegy TT.-n, előadást tartott, és a túrát vezetett Etter Dénes egyesületünk tagja polgári természetőr / polgárőr.

Április 27 - Muskátli osztás a Hegyvidéken - egyesületünk tagjai minden helyszínen segítették az esemény lebonyolítását

Szépirodalmi könyvekért cserébe, hat helyszínen összesen 2600 darab 10 futó muskátli tövet tartalmazó virágtálca került kiosztásra a kerületi lakosoknak. A könyveket határon túli magyar szervezetekhez juttatja majd el Hegyvidék Önkormányzata. Egyesületünk tagjai a reggeli kilenc órás kezdésig a hat helyszínen kihelyezett több száz darab virágtálca őrzését látták el, majd a helyi képviselőket segítették a virágosztásban.


Az eseményen készült további képeket, a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Április 21. - Föld napi rendezvény a Pál-völgyi kőfejtőben - MI IS OTT VOLTUNK!A rendezvényen Egyesületünk standja egyben a természetvédelmi vetélkedő egyik állomása is volt (állomás címe: Budapest Védett Természeti Értékei). Több százan jöttek oda hozzánk ismerhették meg tevékenységünket, és ismerkedhettek a budapesti védett értékekkel.

Április - madár odú ellenőrzések

A XI. kerületi Tesz-Vesz Óvoda nagycsoportos gyerekeivel április 11.-én ellenőriztük a Sas-hegyi odú telepünk mesterséges fészek odúijait. Idén ez volt a második alkalom, mert a tél végén már egyszer minden odút kitakarítottunk, akkor örömmel láttuk, hogy éjszakai búvóhelynek, mind a 23 odút használják a kis testű énekes madarak.A fenti montázst nagy méretben illetve további képeket odúinkról a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Április 10. és 11. este, éjszaka - béka mentés Hont és Parasapuszta között, a 2 fő út mentén

A honti béka-mentők Egyesületünket kérték, hogy néhány alkalommal, mikor kevés az önkéntes, menjünk és segítsünk az ottani munkában. Április 10.-én és 11.-én este 7-től éjfélig, segíttetünk a béka mentésben Hont és Parasapuszta között a 2 fő út mentén.
Ezen az út szakaszon a korábbi években EU-s pályázatból ugyan kiépült egy béka terelő rendszer, illetve átkelők az út alatt, de sajnos a terelő hálók sok helyen megrongálódtak, nem töltik be funkciójukat. A békák a 2 fő út egyik oldalán lévő erdőből, ami a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. az úttesten keresztül igyekeznek át az Ipoly árteréhez az út másik oldalára. Mivel az úton nagyon sűrű a kamion forgalom este, éjszaka is, ezért kell beavatkozni, nehogy százával pusztuljanak el a kétéltűek.
Április 10.-én összesen 556 békát mentettünk meg, (vittünk át vödrökben az Ipoly árteréhez) a következők szerint: barna varangy: 532, barna ásóbéka: 16, erdei béka: 1, levelibéka: 5, vörös hasú unka: 2.
Április 11.-én összesen 579 békát mentettünk meg a következők szerint: barna varangy: 526, zöld varangy: 3, barna ásóbéka: 29, erdei béka: 2, levelibéka: 8, vörös hasú unka:11.A fenti montázst nagy méretben illetve további képeket a béka mentésről, a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Április - Madárbarát mintakert tanösvény kialakítása a Tamási Áron Iskola kertjében - táblatartók készítése
Április hónap folyamán folytattuk a Tamási Áron Iskola kertjében kialakítandó madárbarát tanösvény munkálatait. A tanösvény táblák tartóit készítettük az iskola diákjainak és igazgató helyettesük segítségével. Az utolsó feladat már csak a táblák kihelyezése lesz az ősszel már kitett állatvédelmi eszközök mellé.


Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek


Hírek rólunk a Hegyvidék újságban
A XII. kerület Hegyvidék Önkormányzattal kötött megállapodásunk kapcsán jelent meg rólunk cikk a Hegyvidék újságban.Március 23. - Részvétel a jótékonysági labdarúgó tornánMárcius 16. a havazás okozta katasztrófa helyzet elhárításában való részvétel
A Budapesti Polgárőrség felhívására az Egyesület részt vett a rendkívüli időjárási helyzet okozta katasztrófa elhárításában, mentési munkálatokban. Március 16-án délben volt a találkozó a Hősök terén, ahonnan a hivatásos katasztrófa védelmi szakemberek vezetésével elindult a konvoj az M1-es autópálya kritikus szakaszai felé. A 11 órás szolgálat során a polgárőrök főleg forgalom irányítási feladatok ellátásával támogatták az M1-es autó pálya térségében dolgozó rendőrök munkáját.


Március 15. - Megemlékezés
A rendkívüli időjárási helyzet miatt a Gesztenyés kertbe, a '48-es emlékműhöz meghirdetett koszorúzási ünnepség - amire Egyesületünk és készült - elmaradt. A MOM Kulturális Központban, fedett helyen megtartott ünnepségen azonban részt vettünk és utána más szervezetekhez hasonlóan, a már megvásárolt koszorút mi is elhelyeztük az emlékműnél.
Jótékonysági labdarúgó torna
2012. évi szakmai beszámoló
INNEN letölthető Egyesületünk tavalyi évről szóló szakmai beszámolója.

A megújított polgárőr alapismereti jegyzet honlapunkról letölthető
Az Országos Polgárőr Szövetség megújította a polgárőr alapismereti tananyagot, pdf formátumban letölthető innen illetve a Letöltések/Polgárőr menüből.

Normafa - hétvégi kedvelt kirándulóhely
Ahogy leesik annyi hó, hogy az már sportolásra (legalább szánkózásra) alkalmas, hétvégenként sokan látogatják a Normafa környékét. Járőr szolgálataink során tapasztaljuk, hogy ilyenkor az összes parkoló gyorsan megtelik autókkal, sőt a környező utcák is, nem ritka, hogy a Hegyhát úton egészen a Gyermekvasút Széchenyi-hegy végállomásáig állnak az autók.
AKI CSAK TEHETI TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL JÖJJÖN FEL A NORMAFÁHOZ!
Ha mégis autóval érkezünk a helyszínre, ne hagyjunk értékeket a gépjárműben, nehogy autó feltörés áldozatai legyünk.

-------------------------------------------------------------------------------------------

2012. évi HÍREK


Hegyvidéki rendőrökkel közös járőrszolgálatok
Kiváló a kapcsolat Egyesületünk, és a XII. kerületi (Hegyvidék) Rendőrkapitányság között. Járőr szolgálatainkat minden esetben a rendőrséggel egyeztetjük, és az elmúlt időszakban már egyre többször került sor közös szolgálatokra is. Ilyenkor az Egyesület tagja - polgárőr - a kerületi közrendvédelmi rendőr járőrrel közösen teljesít szolgálatot, önkéntesként közvetlenül segíti a rendőrök munkáját.

November 24.- Madárbarát mintakert tanösvény kialakítása a Tamási Áron Iskola kertjében
A Vidékfejlesztési Minisztérium tavalyi, az OPSZ-nek környezetvédelmi célra adott támogatásából, Egyesületünk környezetvédelmi munkáinak elismeréseképpen, egy Madárbarát tanösvény kialakítására kapott madárvédelmi eszközöket, tanösvény táblákat. (gyártó: MME). A Hegyvidéki Önkormányzattal való együttműködésünk keretében a tanösvény kialakítását, az Önkormányzattal egyeztetve a köz számára legjobban hasznosuló módon szerettük volna elhelyezni, így most sikerült megtalálni az ideális helyszínt, a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumot, amelynek kertjében ideálisan kialakítható a tanösvény.
Az akción az Egyesület hét tagja vett részt. Kihelyeztük a madárvédelmi eszközöket: a mesterséges fészek odúkat, etetőket. A tanösvény táblák felállítására kora tavasszal kerül majd sor.


Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

November 18.- Budaörsi kopárok élőhelykezelés
A DINPI természetvédelmi őrei kérték segítségünket az MME Hüllővédelmi szakosztálya által szervezett élőhely kezelési akcióhoz a Budaörsi Kopárok Fokozottan Védett természetvédelmi Területre. Az akciót két tagtársunk támogatta önkéntes munkájával, az élőhelykezelés célja a haragos sikló élőhelyének védelme volt.

November 17.- Természetismereti kirándulás a Börzsönyben I. kerületi polgárőrökkel közösen
Egyesületünk a BPSZ Karitatív, Sport és Ifjúsági tagozatával közösen szervezett természetismereti kirándulást a Börzsönybe Zebegény - Nagymaros térségébe. A kiránduláson részt vettek I. kerületi polgárőrök is. Jó volt együtt túrázni Zebegénytől Nagymarosig, ismerkedni a Börzsöny élővilágával.

Hírek rólunk a Hegyvidék újságban
A komposztáló keretek kiosztásáról, és Botfalvai Zsolt tagtársunk által tartott ismeretterjesztő előadásról adott hírt a Hegyvidék újság.


Köszönjük Egyesületünk megjelenési lehetőségét az újságban. A Hegyvidéki Önkormányzat komposztálási programjához kapcsolódva lehetőségeinkhez mérten segítettük, segítjük az akció sikerességét. Reméljük ez az újságcikk is segít abban, hogy a hegyvidéki lakosok minél többet megtudjanak rólunk, és egyre többen csatlakozzanak hozzánk, támogassanak minket.

A Hegyvidéki Önkormányzat köszönő levelei
Egyesületünk a Hegyvidéki Önkormányzat által idén is meghirdetett komposztálási programhoz, egy a komposztálásról szóló ismeretterjesztő előadás megtartásával csatlakozott, valamint segített a komposzt keretek kiosztásában.
Az alábbi képre kattintva olvasható Kovács Lajos alpolgármester úr köszönő levele. Reméljük a jövőben is tudjuk támogatni a komposztálási programot!Kovács Lajos alpolgármester úr Botfalvai Zsolt tagtársunknak külön megköszönte a színvonalas előadást, amit a MOM Kulturális Központban tartott a komposztálással kapcsolatban.Amennyiben lesz rá igény, a jövőben szívesen tartanánk más környezetvédelmi, illetve természetvédelmi témákban is előadásokat, fórumokat, megosztva tapasztalatainkat, tudásunkat egy-egy általunk is ismert témában.

Komposztálással kapcsolatos ismeretterjesztő előadás
A Hegyvidéki Önkormányzat 150 db komposztáló keretet osztott ki a kerületi lakosok között október 27.-én szombaton.
Egyesületünk az akcióhoz, egy a komposztálásról szóló ismeretterjesztő előadás megtartásával csatlakozott.Létrehoztunk egy komposztálásról szóló oldalt is, ahonnan letölthető az előadás anyaga, illetve egy rövid komposztálásról szóló útmutató. A Komposztálási oldal a menüből, illetve ide kattintva is elérhető.

Szeptember 23. - hulladékmentesítés a Sas-hegy TT. Dayka Gábor utcához közel eső részén
A hulladék mentesítési akcióban az Egyesület 8 tagja vett részt és három óra alatt 35 db 80 literes zsákot töltöttünk meg főleg hajléktalanok által hátrahagyott szeméttel, lomokkal. A bokrok között megbúvó védett növényekben gazdag gyepes területről egy komplett sátor maradványát is kihoztuk, de volt a cserjék között több műanyag cső is.

Reméljük, hogy nem keletkeznek újabb szeméthalmok a megtisztított területen!Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

VÁRJUK AZ ÖNKÉNTESEKET: szeptember 23. - hulladékmentesítés a Sas-hegy TT. Dayka Gábor utcához közel eső részén
Várjuk az önkénteseket a tavaly megkezdett hulladékmentesítés folytatásához a Sas-hegy TT. Dayka Gábor utcához közel eső részére.
Amit biztosítunk: szemeteszsák, kesztyű, igény szerint porszűrő álarc.

Találkozó: szept. 23. vasárnap 14:00; Dayka Gábor u. Olt u. sarok - a Víztározónál.
Infó: Woynárovich András telefon: 06-30-621-2743

Augusztus 20. - a már szokásos Sas-hegyi szolgálat
Évek óta augusztus 20.-án este a Sas-hegy TT. csak a mozgássérültek számára nyitott, hogy a kilátó pontról ők is zavartalanul végignézhessék az ünnepi tűzijátékot. A környéken lakók az elmúlt évek alatt megszokták, hogy nem tudnak bejönni, és a hegy csúcsáról végignézni a tűzijátékot. De minden évben vannak próbálkozók, akik a kibontott kerítésen keresztül bejönnek a területre, felkapaszkodnak a csúcsok egyikére. Idén is közös szolgálaton vettünk részt a DINPI természetvédelmi őreivel, és a Készenléti rendőrség kutyás járőr párjával, hogy megvédjük a Sas-hegy TT. védett értékeit az illegális behatolóktól, illetve a meghívott mozgássérült vendégeknek segítsünk. A szolgálat viszonylag nyugodtan telt, kevés illegális behatolót kellett az élőhely kezelés alatt álló elzárt területről kikísérni.

Első XII. kerületi kerékpáros járőr szolgálatok - augusztus
Augusztus elején - próbaképpen - kerékpáros járőr szolgálatot szerveztünk a Széchenyi-hegy - Normafa - János-hegy - Mátyás király út térségében. Nagyon jól sikerült a szolgálat, több alkalommal tudtunk tájékoztatást adni, a Tündérhegyi úton illegális behajtót figyelmezettünk, a Mátyás király út Fogaskerekű átjáróhoz érve a biztosító rendszer meghibásodását észleltük, így a helyszínen dolgozó BKV szakembereivel egyeztetve, őket segítve jelzőőri tevékenységet is elláttunk a kereszteződésben.
Mivel a kerékpáros szolgálat hasznosnak bizonyult, és sportnak is kiváló, sor került már a második szolgálatra is.
Jelenleg minden tagtárs a magántulajdonú kerékpárját tudja csak használni a járőrszolgálatok során, mivel Egyesületünknek nincsen kerékpárja közös járőrszolgálati használatra. Sajnos így azok a tagtársak, akiknek nincs kerékpárjuk, nem tudnak részt venni ezeken a szolgálatokon.

Kemence - környezeti nevelés
Meghívást kaptunk a kemencei (Börzsöny) polgári természetőr csoporttól, hogy kapcsolódjunk be a július 28.-án rendezett helyi természetvédelmi bemutatóba. Az idei év tapasztalatait felhasználva, lelkesen mentünk el a Börzsönybe, hogy a helyieknek népszerűsítsük a polgári természetőri munkát, illetve a polgárőrség természet- és környezetvédelmi szerepéről adjunk tájékoztatást. A standunkon az érdeklődőknek lehetőségük volt természetvédelmi teszt lapok kitöltésére, a helyesen válaszolók természetvédelmi kiadványokat kaptak ajándékba (Köszönet a támogatóknak: MME, DINPI, NatGEO a kiadványokért). Jó volt együtt népszerűsíteni a természetvédelmet a helyi polgári természetőrökkel! Köszönjük a meghívást!

Sérült madár mentése - július 28.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre keresett meg minket telefonon, hogy Budaörsről kapott egy bejelentést sérült madárról, mivel nem tud a helyszínre kimenni kérte a segítségünket. Megkaptuk tőle a bejelentő telefonszámát, akit rögtön fel is hívtunk. Az idős hölgy nem tudott pontos leírást adni a madárról, ő ragadozónak vélte, de a megadott méretek alapján ez nem volt valószínű, megnyugtattuk, hogy kimegyünk a helyszínre.
Háromnegyed órán belül kiérkeztünk a helyszínre: a budaörsi Fügefa utcába az idős hölgyhöz.
A sérült állat egy énekes rigó (Turdus philomelos – természetvédelmi értéke: 10.000 Ft), aminek az egyik lába volt törött. Az idős hölgy mire odaérkeztünk már egy papundekli dobozba tette és vizet is adott neki, egy befőttes üveg tetejét felhasználva.
A madarat elhoztuk, és a XIV. kerületi Fővárosi Állatkert Állatmentő központjába vittük, ahol szakemberek gondjaira bíztuk.
Az akció végeztével telefonon értesítettük az idős hölgyet, hogy jó helyre került a madár, aminek nagyon örült és megköszönte a segítségnyújtást.

Köszönő levelek környezeti nevelési munkáink kapcsán
A 2011-2012-s nevelési évben támogattuk a XI. kerületi Tesz-Vesz Óvodát - környezeti nevelés segítése, madárbarát óvoda program beindítása, szakvezetett kirándulások szervezése a Sas-hegy TT. -re. Az alábbi képre kattintva olvasható az óvoda vezető köszönő levele. Reméljük a jövőben is tudjuk támogatni az óvodát!2012 tavaszán szakvezetett kirándulások szervezésével segítettük az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola Barátunk a természet projektjének megvalósítását. Az alábbi képre kattintva olvasható az iskola igazgató köszönő levele. Reméljük, hogy a jövőbeni hasonló projektekben is tudunk majd segíteni!Balaton átúszás - több tagtársunk részvételével
Az idei Balaton átúszáson, az 5200 m-es távot három tagtársunk is teljesítette, kiváló eredménnyel. Beérkezési sorrendben: Botfalvai Zsoltné Ági ideje 2 óra 14 perc; Bíró Judit ideje 2 óra 35 perc; Botfalvai Zsolt ideje 2 óra 46 perc volt!
Gratulálunk a sportos tagtársaknak, ezekért a kiemelkedően jó eredményekért!

Országos Polgárőr Találkozó
Egyesületünk több tagja is részt vett a június 24.-én Jászberényben megrendezett Országos Polgárőr Találkozón. A reggeli megérkezés után, elhelyezkedtünk a felállított standoknál, asztalunkon elrendeztünk számos természetvédelmi ismeretterjesztő, bemutató anyagot és ajándékot, ami a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, SanomaMedia, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából rendelkezésünkre állt.
Egyesületünk tagjai és egy lelkes családtag részt vett a 8 órakor megrendezett úszóversenyen, ahol az első 3 helyezést értük el. Büszkék vagyunk rájuk!


Visszasiettünk táborhelyünkre, és az ünnepélyes megnyitó után készen álltunk az érdeklődők fogadására. Erre az eseményre általános természettel-, és a természet védelmével kapcsolatos kérdéssorokat állítottunk össze (külön gyermekek és felnőttek részére).


A nap folyamán közel 180 fő „dolgozott” lelkesen a teszteken, amit egy-egy polgári természetőr tagunkkal közösen értékeltek ki, megbeszélve az esetleges hibákat, hiszen elsődleges cél a természetismeret gyarapítása volt.


Végül mindenki ajándékokkal (köszönet érte Támogatóinknak), és ismeretekkel gazdagodva hagyta el standunkat!
Többen visszatértek beszélgetni, munkánk iránt érdeklődtek. Jó kapcsolatok születtek, sőt több kedves meghívást is kaptunk.
Amíg mi dolgoztunk, családtagjaink is remekül szórakoztak, számtalan szórakoztató program közül válogathattak.

Hegyvidéki napok
Egyesületünk is bemutatkozott az idei Hegyvidéki napokon. Szombaton és vasárnap (június 2.-3.) sokan felkeresték standunkat. Az érdeklődők a Budai TK.-ról, és a Sas-hegy TT.-ről szóló tesztekkel tehették próbára tudásukat. A gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg a kerületben is előforduló állatokkal, köztük több védett fajjal. Köszönjük az Önkormányzatnak, hogy megjelenhettünk a rendezvényen, és reméljük, ahogy a lakosság egyre jobban megismer minket, többen csatlakoznak is hozzánk.
Természetismereti túra és vetélkedő - május 19. szombat
Egyesületünk a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen óránként induló, vezetett túrákat és ezzel egybekötött vetélkedőt szervezett május 19. szombaton a János-hegyre. A vetélkedő helyszíne, és a körtúrák kezdete - vége a János-hegyi út Budakeszi út felöli eleje volt. A vetélkedőt támogatta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakmai segítség nyújtásával és kölcsönkaptunk a szervezettől egy élményfalat, ami nagy tetszést aratott a résztvevő gyerekek között. Köszönjük a Normafa Uszoda (Normafa út 50.), a DINPI, GEO magazin, és az MME felajánlásait a vetélkedőhöz.
Köszönjük a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelemnek, hogy eljöttek rendezvényünkre és az EÜ biztosítást is ellátták, szerencsére nem volt munkájuk.

A nagy sikert aratott élményfal:


Reggeli gyülekező az első túrához:


Tagtársaink biztosították a helyszínt is:


volt dolguk bőven, annak ellenére, hogy a János-hegyi útra csak engedéllyel lehet behajtani (KRESZ tábla is jelzi), a nap folyamán 56 engedéllyel nem rendelkező gépkocsi szeretett volna behajtani. Rendezvényünkkel elértük azt is, hogy a János-hegy térségébe kevesebb illegális autóbehajtás történt, a gyalogos kirándulók, az aszfalton szabályosan kerékpározók nyugodtabban élvezhették a természet szépségeit.
A vetélkedőn, és a négy vezetett túrán 40-50 fő vett részt összesen. A túra útvonala a sárga sáv - sárga kereszt - piros sáv jelzések mentén haladt, ami során kb. 3 km-t tettünk meg. A turista utak mentén a János-hegy É -ÉK -i oldalára jellemző gyertyános - kocsánytalan tölgyes, és üde elegyes erdőben sétálva, sok jellemző fafajt és cserjét megtekinthettünk, valamint virágzásában láthattuk a védett nagyezerjófüvet (természetvédelmi értéke 5000 Ft). Az út mentén a védett állatfajok közül - többek között - a szarvasbogár (természetvédelmi értéke 2000 Ft) és az éti csiga (természetvédelmi értéke 2000 Ft) volt megfigyelhető, valamint hallottuk énekelni: a széncinegét, a fekete rigót, az erdei pintyet, az énekes rigót, a barátposzátát (mindnek természetvédelmi értéke 10.000 Ft), kopácsolni a fekete harkályt (természetvédelmi értéke 50.000 Ft).
A turistautakon összesen vagy 40 kerékpárossal találkoztunk, akik közül sokan nagy sebességgel zúdultak le a hegyről, alig tudtak megállni látván a kiránduló csoportot. A túravezetők minden kerékpárost tájékoztattak arról, hogy ezeken az erdei gyalogutakon tilos a kerékpározás, nemcsak természetvédelmi szempontból káros (pl.: a János-hegy oldalában a piros sáv jelzésnél komoly erózió figyelhető meg a hegyi kerékpározás miatt), hanem baleset veszélyes is, könnyen elgázolhatják a kiránduló felnőtteket, de még inkább a futkározó gyerekeket.
Amellett, hogy az erdő mindannyiunké, el kell érni, hogy a kerékpáros társadalom is belássa, hogy az erdőben is vannak szabályok, nem csak a városi közlekedésben, ennek érdekében szükség lenne kijelölt erdei, és hegyi kerékpárutakra, ahol szabad kerékpározni, mert jelenleg a János-hegy térségében csak az aszfalton lehet!

Több résztvevő is kérdezte, mikor lesz a következő hasonló rendezvényünk. Ennek az elsőnek a tapasztaltait felhasználva reméljük a jövőben rendszeresen tudunk majd, ilyen és ehhez hasonló túrákat szervezni a Hegyvidéken.
Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Hegyvidék - kerület takarítás
Április 28.-án szombaton kerület sor a hegyvidéki kerület takarítási akcióra. Egyesületünk tagjai a Széchenyi emlék út és Melinda u. találkozásánál dolgoztak néhány környéki lakossal és Péchy Lászlóval a körzet önkormányzati képviselőjével együtt. A Normafánál további két egyesületi tagunk szemetes zsákokat és védő kesztyűket osztott az önkénteseknek és a gépkocsi parkolók környékén gyűjtötte össze az eldobált hulladékot. Az alábbi képeken a lelkes csapat, és az összegyűjtött szemét egy része látható.


Föld napi rendezvény a Pálvölgyi kőfejtőben
időpont: április 22 vasárnap
helyszín: II. kerület Pálvölgyi kőfejtő Budapest II. Szépvölgyi út 162.
Egész napos természetismereti vetélkedő gyerekeknek garantált nyereményekkel, civil szervezetek bemutatkozása, állatbemutatók, koncert, komposztálási bemutató, kézműves-foglalkozások a fenntarthatóság jegyében. Egyesületünk is bemutatkozik, a DINPI által szervezett nagyszabású rendezvényen. Standunk egyben a természetismereti vetélkedő egyik állomásai is lesz, ahol Budapest védett természeti értékeivel lehet játékos formában megismerkedni, és pontokat szerezni. Amíg a család fiatal tagjai egy rövid memória játék keretében szereznek pontokat, a nagyobbak egy tesztet is kitölthetnek, mennyire ismerik Budapest védett értékeit. Szeretnénk, ha a látogatók megismernék tevékenységünket, megtudnák ki az a polgári természetőr, és a polgárőrségen belül, hogyan népszerűsítjük a természet- és környezetvédelmet.

2012.04.13. II. Polgári Természetőr Találkozó - Dunaföldvár
Dunaföldváron a Dunaföldvári Idegenforgalmi és Természetvédelmi Egyesület valamint a Duna-Dráva NPI Természetvédelmi őrszolgálat szervezésében került sor április 13.-án, a II Polgári Természetőr Találkozóra.A rendezvényen egy előadás keretében bemutathattuk Egyesületünk tevékenységeit, beszéltünk a polgárőr - polgári természetőr kapcsolatról, speciális helyzetünkről. Rajtunk kívül más polgárőr csoport nem volt jelen, ez is jól mutatja, van még mit tenni azon a téren, hogy egyre több polgárőr kapcsolódjon be a természetvédelembe, és váljon polgári természetőrré. Jó volt meghallgatni az ország különböző tájairól érkező polgári természetőr csoportok előadásait, hasonlóak a sikereink, és hasonló problémákkal küzdünk. Felmerült, hogy aktívabbá kellene tenni a közöttünk lévő kapcsolatot.

Egyesületi közgyűlést tartottunk
Április 12.-n 18 órakkor sor került az éves rendes közgyűlésünkre, a Sas-hegyi Látogatóközpont (cím: 1112 Bp., Tájék u. 26.) épületében. A közgyűlés elfogadta az új Civil törvénynek megfelelő tavalyi évről szoló beszámolókat, valamint az új polgárőr törvény szellemének megfelelő új Alapszabályt. Az új Alapszabály továbbra is tartalmazza mindazokat a célokat, feladatokat, amiért 2011-ben megalakultunk, de kiegészült a polgárőr törvényben leírtakkal. Megszavaztuk, a székhelyváltoztatást is. A XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából a Jókai Klubban lesz mostantól a székhelyünk. Az Alapszabályba belefoglaltuk az Egyesület rövidítését:TKPE, és a közgyűlés egyhangú szavazással - az Alapszabály részeként - elfogadta a logót, ami kifejezi a természet iránti elhivatottságunkat, és a hegy kontúrok utalnak a székhelyünkre, a Hegyvidékre. Köszönet Woynárovich Pálmának a logó megrajzolásáért!


A polgárőr törvénynek megfelelően működési területünk ezentúl a Hegyvidék, és a szomszédos kerületek, települések, valamint a DINPI-vel (és a jövőben más szervekkel) megkötött együttműködési megállapodásokban rögzített területek (Sas-hegy TT., Budai TK., stb.)


Tavaszi vásár - Vörösmarty tér
Egyesületünk tagjai - polgári természetőrök - április 9.-én Húsvét hétfőn a Vörösmarty téri Tavaszi vásáron, a Nemzeti Parkok standján segítettek a DINPI munkatársainak a természetvédelem népszerűsítésében. Ez egy kiváló alkalom volt, hogy a látogatókkal elbeszélgetve elmondjuk azt is, hogy a civilek, állampolgárok hogyan tudnak hatékonyan bekapcsolódni a természet védelmébe.Tisztelet az éveknek biztonságot az időseknek - közbiztonsági fórum a Jókai Klubban
A Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknek programsorozat keretében előadást, interaktív beszélgetést tartattunk a XII. kerületi Jókai Klub - nyugdíjas klubban. A bűnmegelőzési rendőrségi referens közreműködésével azokról a közbiztonsági, bűnmegelőzési dolgokról beszéltünk, amik az időseket is érinthetik. A résztvevők személyes tapasztalataikat is megosztották egymással, illetve velünk. A visszajelzések alapján hasznos volt a program a résztvevők számára. Célunk, hogy a kerület különböző pontjain, az ottani nyugdíjas közösségekhez, klubokhoz ellátogassunk, és kapcsolatba kerüljünk a helyi lakosokkal, megismerjenek minket, és mi megtudjuk miben tudunk segítséget nyújtani, hogy szubjektív biztonság érzetük nőjön.

Hírek rólunk a Hegyvidék újságban
A Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknek programban betöltött szerepünkről adott hírt a Hegyvidék újság.


Köszönjük a megjelenés lehetőségét, és reméljük az újságcikk is segít abban, hogy a hegyvidéki lakosok minél többet megtudjanak rólunk, és egyre többen csatlakozzanak hozzánk, támogassanak minket.

Budapest Zöldközelben
Az alábbi PestiEst különszámban a tavaszi budapesti zöld programokról (túrák, előadások, családi programok) olvashatunk, köztük Egyesületünk által szervezett természetismereti túráról.

2012.03.11. Országos tűzgyújtási tilalom

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. március 11-től átmeneti időre. - visszavonásra került!

Magyarország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

A miniszter felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.
Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)


Dinnyési fertő - diavetítéses előadás
időpont: február 28. kedd 15-16:30 óra
helyszín: Erzsébetvárosi Közösségi Ház

2012.02.24. Madárvédelmi eszközök készítése a Tesz-Vesz Óvodában
Mai napon került sor második alkalommal madárvédelmi eszközök készítésére a XI. kerületi Tesz-Vesz Óvodában, melyben aktív szakmai és gyakorlati segítséget nyújtottunk. A program célja volt bevonni a gyerekek szüleit is a munkába, minden óvodai csoportból szép számmal vettek részt az akción a szülők gyermekeikkel. Az elkészült új madárvédelmi eszközök: 6 db B odú (kis odúlakó énekes madarak pl.: széncinege számára), 1 db etető. Az új madárvédelmi eszközök elkészítése mellett, a tavaly előtt kihelyezett odúkat is felújítottuk. A madárvédelmi eszközök kihelyezését a gyerekkel közösen, óvodai fogalakozás keretében végezzük majd.

Tisztelet az éveknek biztonságot az időseknek
Pintér Sándor belügyminiszter Úr, valamint az OPSZ által meghirdetett Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknekprogram keretében előadást, interaktív beszélgetést tartattunk a XII. kerületi Kiss János alt.nagy. u-i Nappali nyugdíjas klubban. A bűnmegelőzési rendőrségi referens közreműködésével azokról a közbiztonsági, bűnmegelőzési dolgokról beszéltünk, amik az időseket is érinthetik. A résztvevők személyes tapasztalataikat is megosztották egymással, illetve velünk. A visszajelzések alapján hasznos volt a program a résztvevők számára. Tervezzük a folytatást.

Az erdő - diavetítéses előadás
időpont: január 24. kedd 15-16:30 óra
helyszín: Erzsébetvárosi Közösségi Ház-------------------------------------------------------------------------------------------

2011. évi HÍREK


Hegyvidéki (XII. kerületi) szolgálatok
2011 december végétől célul tűztük ki, hogy a Hegyvidéken (XII. kerület) rendszeres polgárőr szolgálatokkal segítjük a rendőrség munkáját természet- és környezetvédelmi feladataink mellett. Budapest e része zöld területben gazdag, sőt a területek jelentős része természetvédelmi oltalom alatt is áll, a Budai Tájvédelmi Körzet része. Így járőrözéseink során a rendőrség által kiadott feladatok (betörések, autó lopások által sújtott kerület részeken való bűnmegelőzési célú járőrözés, jelenlét) elvégzése mellett, a zöld területekre is oda tudunk figyelni.
Az eddigi szolgálatok során kiváló kapcsolat alakult ki a XII. kerületi rendőrséggel.

Egyesületi KÖZGYŰLÉS
időpont: december 18. 15 -17 óráig
helyszín: Erzsébetvárosi Közösségi Ház 1077 Bp. Wesselényi u. 17.

2011.11.19. Élőhely kezelés a Sas-hegy TT.-n
Újbuda önkormányzat önkénteseivel közös akció keretében élőhely kezelést végeztünk. A már kivágott növényektől a kijelölt területet megtisztítottuk, a száraz gallyakat, ágakat kidepoztuk, majd molyhos tölgy és csertölgy makkokat ültettünk a megtisztított területen.

A csoportból két fő a Látogató központ bejáratánál, őrzési, tájékoztatási feladatokat látott el.
Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Csodálatos Kis-Balaton - Fekete István Tüskevár c. regényének élővilágát bemutató diavetítéses előadás
November 15.-én kedden 15-17 óra között az Erzsébetváros Közösségi Házban Csodálatos Kis-Balaton - Fekete István Tüskevár c. regényének élővilágát bemutató diavetítéses előadást tartott tagtársunk Botfalvai Zsolt. Az eseményen közel 100 alsós diák, tanáraik, és további érdeklődők vettek részt. Az előadás, a regény helyszíneinek a Kis-Balaton élővilágának bemutatásával, próbált segíteni a kis diákoknak a kötelező olvasmány minél jobb megértésben és megszeretésében.Október 27. Frissen vizsgázott polgári természetőrök
A mai napon került sor a polgári természetőr vizsgákra a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében. Négy tagtársunk sikeresen levizsgázott! Gratulálunk a frissen vizsgázott polgári természetőröknek!

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület program indító bemutatkozó előadása az Erzsébetvárosi Közösségi Házban
Október 25. kedden 15-17 óra között az Erzsébetváros Közösségi Házban program indító előadásokat tartottunk, valamint a Közösségi Ház udvarán (pontosabban a legfelső emelet függő folyosóján) felállítottunk egy madár etetőt közösen a kis diákokkal. Az eseményen 83 alsós diák, tanáraikkal, és további pedagógusok, és óvoda pedagógusok vettek részt.


Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képekÉlőhely kezelés a Sas-hegy TT.-n molyhos tölgy ültetés
Október 22.-én szombaton újra részt vettünk a területen folyó élőhely kezelési munkákban. Ez alkalommal a kivágott invaziv növények ágait, gallyait depóztuk ki egy olyan helyre, ahol az aprítógéppel már meg lehet közelíteni. Ami ennél is fontosabb, hogy molyhos tölgy makkokat, és kis magoncokat ültettünk a már megtisztított területre.Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

Tagtársunk kitüntetésben részesült a Budapesti Polgárőrnap alkalmából
Fenyvesi Éva tagtársunk október 15.-én szombaton a Budapesti Polgárőrnap alkalmából kitüntetésben részesült.


Éva a BPSZ Szolgálati Érdemérem bronz fokozatát kapta meg a polgárőr mozgalom érdekeinek elősegítésért és támogatásáért, valamint a bűn- és baleset megelőzés érdekében vállalt önkéntes munkájáért.2011.10.14.
A mai napon Gábor tagtársunk, aki az ősz elején csatlakozott hozzánk sikeresen megfelelt az OPSZ alapismereti polgárőr vizsgán.
Gratulálunk a frissen vizsgázott polgárőrnek!

Erzsébetvárosi közterületi szolgálat
A székhelyünk szerinti kerületben vállalt egyik fontos feladatunk a környezetinformációs rendszer működtetésében való részvétel. Az erzsébetvárosi közterületi járőr szolgálat során a Rózsák terét, az Almássy teret, valamint a Klauzál teret és környékét jártuk be. A következőket észleltük és jelentettük az illetékesek felé: az Almássy téri őrbódé ablakait kitörték. A gyerekek a kitört ablakban mászkálnak, balesetveszélyes, valamint a Jósika utcában zöldhulladék halom található, ami mellé már kommunális hulladékot helyeztek.

Takarítás, szemétgyűjtés a Sas-hegy TT. területén és környékén
Október 8-9-én a XI. kerületi Budai Sas-hegy TT. területére hulladékmentesítési, takarítási akciót szerveztünk. Egy már régóta szemetes, elhagyatott hajléktalan tanyákkal tele tűzdelt védett területen, a TT. nem bekerített részén végeztük a hulladékmentesítést. Az OPSZ ajánlásának megfelelően a helyi lomtalanításhoz kötöttük időben a szemét összegyűjtését, és kihelyezését, az FKF ZRT. munkagépei által jól megközelíthető helyre.
Az akciót egyeztettük Újbudai Önkormányzat Városüzemeltetési osztályával, köszönet az együttműködésért.
8.-án szombaton polgárőrök/polgári természetőrök, illetve 3 helyi lakos és Gábor nevű hajléktalan segítségével elkezdtük felszámolni az elhagyatott hajléktalan tanyákat, bezsákolni a kisebb lomokat. Az akció külön érdekessége, hogy Gábor is csatlakozott a munkához és keményen dolgozott velünk mind két nap. Minden segítséget, megadunk neki, amit tudunk, hogy újra legyen fedél a feje felett.
Az egyik elhagyatott hajléktalan tanya:

És ilyen lett a takarítás után:

9.-én vasárnap természetvédelmi őrökkel közösen az őrszolgálat pick-up-ját is bevetve hordtuk le a hulladékot a Dayka Gábor u.-ba, a Bod Péter u-ba, valamint a Bod Péter lejtőhöz, ahol már az FKF ZRt. munkagépekkel meg tudja közelíteni, el tudja szállítani a lomtalanítás alkalmával.
Köszönet a természetvédelmi őrszolgálat technikai segítségéért, a pick-up nélkül nem tudtuk volna a kitűzött célt elérni és mind a négy helyszínt teljesen kitakarítani!
a lelkes csapat (egy része):

Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg: képek

XI. kerületi lakosok ingyenesen látogathatják okt.2.-án (vasárnap) és okt. 4.-én (kedd) a Sas-hegy TT-t
Egyesületünk kiemelt szolgálattal segíti a DINPI munkatársait a XI. kerületi nyílt napokon a Sas-hegyi Látogatóközpontban.

Illegális és veszélyes terepi kerékpározás elleni fellépés
A DINPI természetvédelmi őrszolgálattal, augusztus és szeptember hónapban, többször teljesítettünk közös szolgálatot, melyek célja az illegális terepi (down hill) kerékpározás elleni fellépés volt. Az akciókat a János-hegy, Tündér szikla térségére szervezte meg a természetvédelmi őrszolgálat. Nagy kiterjedésű területről van szó, ahol számtalan illegálisan kialakított "pálya" van, egy részük meglévő turista utak, de sok az új csapás is az erdőben.

A fenti képen is látható a rombolás eredménye: az eredetileg félméter széles gyalogutat a kerékpárosok 3-4 m szélességűre kijárták, pusztítva ezzel a természetet. Védett területről van szó, ahol az utak mentén is szép számban nőnek védett növények, mint ennek ez útnak a közelében is pl. a farkasölő sisakvirág. Ez a sport - ebben a formában - nem csak természet romboló, hanem roppant veszélyes is, hisz gyalogosok által járt turista utakat használnak a kerékpárosok, ahol nem ritkán 30 - 40 km/h sebességgel, vagy még annál is gyorsabban közlekednek. A beláthatatlan kanyarokban, letöréseknél többször történt már baleset, amikor a vétlen kirándulót egy-egy ilyen kerékpáros elütötte, és az súlyosan megsérült.

Tagtársunk kimelkedő sport teljesítménye
Botfalvai Ági - Egyesületünk pártoló tagja - az úszó OB-n, 50m mellúszásban korosztályos szenior magyar bajnoki címet szerzett. Gratulálunk a kiemelkedő sport teljesítményért!


2011.08.22. Országos tűzgyújtási tilalom
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre – 2011. augusztus 22-től a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A miniszter felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

2011.07.04. DINPI megbeszélés
A DINPI Őrszolgálati vezetője, Környezeti nevelési osztályának képviselője, valamint Egyesületünk vezetése és tagságának bevonásával a következő félév feladatairól tartottunk megbeszélést a Sas-hegyen.


2011.07.02. Tagtársunk ORFK elismerésben részesült
Antal Zsolt tagtársunk a XVII. Országos Polgárőrnap alkalmából, önkéntes munkájának elismeréseképpen, Dr. Hatala József országos rendőrfőkapitánytól és Dr. Túrós Andrástól az Országos Polgárőr Szövetség vezetőjétől elismerő oklevelet vehetett át.


2011.06.18. Kerítés festés - VII. kerület Bajza utcai Reformáció Emlékpark
Az első Erzsébetvárosi akciónk keretében - az önkormányzat kérésére - a Bajza utcai Reformáció Emlékpark kerítését festettük.

Az Erzsébetvárosi TV készített egy összeállítást az eseményről. A honlapjukon a Magazin- 2011. június 20. 31:31 –től tekinthető meg az interjú (Környezetvédelmi polgárőrök akcióban).

2011.05.28. MME küldöttközgyűlés – megállapodási lehetőség.
Egyesületünk három tagja, kik egyben az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Budapesti csoportjának is tagjai küldöttként részt vettek az MME tisztújító küldöttközgyűlésén. A megválasztott új elnökkel, Bajor Zoltánnal, rövid konzultációt tartottunk az MME Budapesti csoportja és Egyesületünk közti együttműködés lehetőségeiről. Megállapodtunk, hogy a közeljövőben kialakítjuk a lehetséges együttműködések hivatalos formáit, és meghatározzuk azokat a területeket, amelyeken tudjuk egymás tevékenységeit segíteni.

2011.05.25. Erzsébetvárosi civilek – köztük az Egyesületünk - bemutatkozása
A Garay téri Üzletközpontban az Önkéntesség Európai Éve rendezvény keretében Egyesületünk is tartott bemutatót több más Erzsébetvárosi civil szervezettel együtt. Természet- és környezetvédelemről szóló előadásunkra sokan voltak kíváncsiak. A vetítés után sokakkal beszélgettünk tevékenységünkről. Botfalvai Zsolt, Egyesületünk elnökhelyettese interjút is adott újságíróknak, illetve az Erzsébetvárosi TV-nek.

2011.05.25. Tőkés réce a Rákos patak mentén
Egyesületünk két tagja május 25.-én szerdán, szolgálaton kívül, figyelmes lett egy kutyára szájában egy tőkés réce tojóval, a kutya gazdája is ott volt az utcán. Sétáltatás közben foghatta el a kutya, a récét. A réce még egy rövid ideig élt mikor nagy nehezen sikerült a kutya szájából kivenni. FELHÍVJUK A FIGYELMET, HOGY TERMÉSZETI TERÜLET KÖZELÉBEN KELLŐ FIGYELEMMEL SÉTÁLTASSÁK A KUTYÁIKAT A KEDVES LAKOSOK! A fenti eset engedély nélküli vadászatnak minősül, ráadásul költési időszak van, jó eséllyel ennek a tojónak voltak kis kacsái, így az egész réce család veszélybe került!

2011.05.21-22 GEO Akciónap – Nagykovácsi
Május 21.-22.-n került megrendezésre a GEO magazin, a Természettudományi Múzeum és a DINPI közös szervezésében a GEO Akciónap elnevezésű rendezvény Nagykovácsiban és a környező természetvédelmi területen. A DINPI felkérésére mind a két napon segédkeztünk az esemény lebonyolításában, három illetve öt fő részvételével. A 4.sz. Erdei nagyvadak című állomásnál tartottunk bemutatót: különböző lábnyomok, szőrmék, agancsok, felismerése és ismertetése vaddisznó befogó működésnek bemutatása. További feladatunk volt a terület biztosítása kerékpárosok figyelmeztetése, illegális autó behajtások megakadályozása.

/Forrás: GEO magazin/
Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg! A GEO magazin honlapját a következő linken érhetitek el: GEO magazin

2011.05.13. Együttműködési megállapodás a DINPI-vel
Mind két fél részéről aláírásra került a DINPI (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) és Egyesületünk közti együttműködési megállapodás. A megállapodásban rögzítettük azokat a természetvédelmi feladatokat, amikben Egyesületünk segíti a DINPI, mint a természetvédelemért felelős miniszter irányítása alatt működő területi államigazgatási szerv munkáját, valamint azokat a területeket, amikben a DINPI tudja támogatni Egyesületünket.

2011.05.12 Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége - rendes tagság


2011.05.12.
Egyesületünkből heten vettek részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata által megtartott polgári természetőr tanfolyamon. A vizsga, ahol természetvédelmi-, jogi-, és helyi ismeretekből kell számot adni, szeptemberben lesz. Így az év második felére a tagság túlnyomó többsége vizsgázott polgári természetőr lesz!

2011.05.04. Széncinegék, Sas-hegyi fészek odú telepünk lakói
Összesen 38 széncinege fióka (Parus major) nevelkedik Sas-hegyi odú telepünkön! A Fotók, videók - Kép galéria alatt a Széncinegék gyűjteményben láthattok képeket a fiókák fejlődéséről.

2011.04.27.
A mai napon újabb öt tagunk felelt meg kiválóan az OPSZ alapismereti polgárőr vizsgán.
Gratulálunk a frissen vizsgázott polgárőröknek!

2011.04.17. Már vannak lakói Sas-hegyi fészek odú telepünknek
A Sas-hegyen, kertvárosias környezetben hoztuk létre 17db mesterséges fészek odúból álló odú telepünket. Több "B" típusú odú körül már március vége április eleje óta nagy a mozgolódás. A 11. sz. odúban egy széncinege pár fészkel, az alábbi képen láthatjátok, ahogy a tojásokon ül.


Fészkelő vörös vércsék egy nagyfeszültségű távvezeték oszlopon
A MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.) honlapján élőben nyomon-követhetitek egy vörös vércse pár család alapítását: web kamera

2011.04.16. Tisztaságot Újbudán - szemétgyűjtés a Feneketlen-tó körül
A Szentimrevárosi Egyesület - Zöldkör meghívására, részt vettünk a Feneketlen-tó környéki szemétgyűjtési akcióban. Ez volt az első közös munkánk. Reméljük a jövőben is tudunk együttműködni a természet- és környezetvédelem terén.

2011.04.13. Madárvédelmi konferencia - Power lines and bird mortality in Europe
Részt vettünk a MAVIR székházában megtartott nemzetközi Madárvédelmi konferencián. Részletek az MME honlapján: Power lines and bird mortality in Europe

2011.04.09. Élőhely felmérés Csillebérc környékén
Csillebérc környékén (CT46D2 UTM négyzet) élőhely felmérést végeztünk a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) keretében.
Végigjártuk az előre kijelölt pontokat. Az erdőalja sok helyen gyöngyvirágokkal teli, két helyen kosborra (védett) is akadtunk.

2011.04.07. Pihenő tőkés récék a Sas-hegyen
Polgári természetőr szolgálatunk során pihenő tőkés récéket figyeltünk meg a Sas-hegyen.

Ez a megfigyelés is jól példázza a fontosságát ennek a menedéknek a betontenger közepén.

2011.04.02. Szigetmonostor élőhelykezelés
Az Egyesület tagsága, Szigetmonostor Polgárőr Egyesülettel közösen, élőhely kezelést végzett a Madárbarát Parkban (Zöld Pont).

Több tízezer forint értékű őshonos cserje és fa ültetésére került sor. A növényanyagot a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége (BPSZ) Környezetvédelmi tagozata finanszírozta a 2010-ben növényültetésre elnyert pályázati pénzből.
A növények elültetésével, nagyban nőtt az élőhely minősége, amely megsokszorozhatja az élőlények fajgazdagságát. A Madárbarát park fontos szerephez juthat a településen folyó környezeti nevelésben, és az idegenforgalomban.
A növényültetési akció célja, hogy megakadályozza, ezen értékes terület leromlását, és illegális szemétlerakóvá alakulását.
Ez az akció egy kiváló alkalom volt, hogy a BPSZ Környezetvédelmi tagozat berkein belül, két a környezetvédelemért elkötelezett egyesület közösen dolgozzon. Jó volt együtt dolgozni! Köszönjük a Monostoriaknak a szíves vendéglátást, a finom ebédet!
Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg!

2011.03.30-31. éjszaka
Megtartottuk az idei első éjszakai szolgálatot a Sas-hegyen. Esemény nem történt.
Éjfélkor a csoport átment a fogaskerekűhöz BKV szolgálatra. A kijelölt szakaszt gyalogosan jártuk be a sínek mentén, újabb kábel lopást, rongálást nem észleltünk.

2011.03.25.
Egyesületi továbbképzést tartottunk a Sas-hegy látogatóközpontban a DINPI jóvoltából.

Az előadás a Sas-hegy védett értékeiről szólt. Mivel ez a terület kiemelten fontos szolgálati helyünk, szükséges, hogy jól ismerjük a helyi sajátosságokat, a védett értékeket, ezáltal jól tudjunk tájékoztatást nyújtani, intézkedni, amikor szükséges.

2011. március
Március elejétől már rendszeresen adunk szolgálatot a Budai Sas-hegy TT.-n. A látogató központ nyitvatartási ideje alatt a látogatási szabályok betartatásában segítünk, tájékoztatást nyújtunk. Folyamatosan járőrözünk az élőhely kezelés alatt álló területeken, visszaszorítva ezzel az illegális behatolásokat, és a természetkárosítást. Aktívan részt veszünk egyes területek élőhely kezeléséi munkáiban. Továbbá az éjszakai szolgálatok során a védett gyepeken való illegális tűzgyújtás megakadályozása a feladatunk.

2011.03.06.
Újabb három tagunk felelt meg kiválóan az OPSZ alapismereti polgárőr vizsgán. Gratulálunk a frissen vizsgázott polgárőröknek!

2011.02.20.
A Budai Sashegy TT.-n élőhelykezelést végeztünk.

Az eseményen készült további képeket a Fotók, videók - Kép galéria oldalon tekinthetitek meg!

2011.02.05.
Február 5.-én a Budaörsi kopárokra gyalogos szolgálatot szerveztünk.

A 11 km-s bejárás során biciklistát, lovasokat, és szemetelőket szólítottunk fel az illegális tevékenységek befejezésére. A kerékpárost és lovasokat tájékoztattuk, hogy a fokozottan védett területen TILOS ezeket a tevékenységeket folytatni.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
{THEMEDISCLAIMER}